Psaní blogů, to je kšeft!

Kolik berete, vážení a milí blogeři? Myslím za své psaní, ne v občanském povolání. Že to děláte, protože vás to baví, nebo cítíte potřebu se k něčemu vyjádřit? Pak si musíte uvědomit, že se dopouštíte nekalosoutěžního jednání.

Dne 1. 2. 2017 vydal Petr Kotek

Profíci by se na vás mohli oprávněně hněvat. Třeba takový Julian Záhorovský.

Jak tento týden informoval iDnes, pan Záhorovský, někdejší finalista jedné z mnoha českých verzí globálních pěveckých soutěží, to sice v showbyznysu nikam daleko nedotáhl, zato se stal specialistou komunikace pro sociální sítě České pošty.

Česká pošta, jak známo, své lidi (s výjimkou top managementu) zrovna nepřeplácí. Specialisté sociálních sítí sice jejím jménem nemusejí prodávat pojistky, aby si udrželi alespoň hubené prémie, přivýdělek se jim ale určitě hodí.

Julian Záhorovský si podle informací iDnes přivydělává 20 000 korun měsíčně. Za dva příspěvky publikované ve čtrnáctidenních intervalech na webových stránkách Honza na výletech a na stejnojmenném facebookovém profilu mu je vyplácí Pardubický kraj. Jeho „pracovní pozice“ by se dala označit jako „nezávislý bloger“.

Cítíte ten obchodní potenciál? Kolik by si mohla přivydělat taková Markéta Šichtařová, která svědomitě publikuje nový blog každý pátek v 8:00!

Pan Záhorovský ovšem nevyužívá odlesky své někdejší „slávy“, ani odborné renomé „specialisty“. Raději zvolil falešnou identitu. Vydává se za zmíněného Honzu, který pracuje jako obchodní cestující, při té příležitosti poznává krásy Pardubicka a o své radostné zážitky se dělí se čtenáři.

Když se loni něco podobného provalilo na hejtmanství Jihomoravského kraje, byla to zřejmě poslední kapka, která stála politický život Michala Haška. On a jeho nejbližší spolupracovníci se sice snažili poctivě mlžit, jak se na lidi z politiky sluší a patří, stejně to ale nepomohlo.

Lidé z pardubického krajského úřadu se ke zjištění Davida Půlpána z regionální redakce postavili čelem. Nic nepopírají, nic nevysvětlují. Na podvod, který zorganizovali za krajské peníze, jsou naopak hrdí.

„Jedním z cílů projektu je jeho působení mimo strukturu kraje. Právě jeho autentičnost v podobě nezávislého blogu je jednou z přidaných hodnot,“ prsil se například Dominik Barták, tiskový mluvčí Pardubického kraje.

Jak to všechno vnímají voliči v regionu, to se ještě dlouho nedovíme. Do příštích krajských voleb je hodně daleko a hejtman Martin Netolický může být zatím v klidu.

Pokud si ale vybavuji, jedním z omezení, které pro své uživatele stanovil facebook, je zákaz vytváření falešných profilů. Aby se na kraji nedivili, až jim jejich „autentický nezávislý blog“ někdo prostě smaže.