Poslanec Tejc, elektronické náramky a systém PEGAS

Poslanec Jeroným Tejc chtěl v posledním čísle týdeníku Profit ukázat, že je mužem na svém místě a jako opoziční předseda sněmovního Ústavněprávního výboru neodpustí koaličnímu ministru spravedlnosti Pospíšilovi ani to nejmenší.

Dne 4. 10. 2011 vydal Petr Kotek

V rozhovoru tak šmahem zkritizoval nový občanský zákoník i systém kontroly odsouzených k trestu domácího vězení. Dávno měli být podle něj střeženi elektronickými náramky, které by ovšem stát nenakoupil, aby se nestal závislým na dodavateli (!) Pro větší názornost se Tejc pokusil rozvzpomenout i na příklad z praxe, a když mu nenaskočil žádný z resortu spravedlnosti, pomohl si vnitrem.

Nemohl volit hůř. Podobnou chybu podle něj udělal v minulosti stát v případě komunikačního systému Matra pro ministerstvo vnitra. Tento systém je ve skutečnosti nazývaný PEGAS. O jeho vybudování bylo rozhodnuto už v roce 1994 a od dokončení v roce 2003 slouží všem složkám Integrovaného záchranného systému. A používají jej i další státní organizace, které potřebují komunikovat,aniž by je někdo odposlouchával…

Možná pan poslanec jen ne zcela jasně vyjádřil svou myšlenku, ale z praxe je známo, že dodavatele lze od technologie oddělit velice obtížně, zejména pokud jde o tak sofistikovaná řešení, jakým je například zmíněný komunikační systém. A podobně je tomu i s obměňováním technologií. Měli by snad dnes policisté používat stále jen první generaci vysílaček?

Odborníka z nikoho neudělají jen takzvaně zasvěcené komentáře, ale především znalost faktů. Je otázkou, zda pan poslanec Tejc ví o tom, že by elektronické náramky mohly fungovat i na infrastruktuře sítě PEGAS, která má celostátní pokrytí. O tom, že by takové řešení bylo ve srovnání s jinými technologiemi (a dodavateli) úsporné, totiž není sporu.