Matyáš z Arrasu, svatý Vít a svoboda panoramatu

Z Bruselu se na nás valí další hovadina. Europoslanci by měli už v červenci hlasovat o návrhu zákona, podle kterého si nebudeme moci svobodně vyfotit třeba horu Ještěd. Stojí na ní totiž známý vysílač a pro jeho zvěčnění bychom museli získat souhlas architekta.

Dne 23. 6. 2015 vydal Petr Kotek

Každého, kdo by takovou fotku bez souhlasu zveřejnil například na Facebooku, by čekala žaloba. Porušil by totiž autorská práva, napsaly Novinky.cz.

V Česku dosud platí princip takzvané svobody panoramatu. Tedy cokoli, co je ve veřejném prostranství vystaveno permanentně, může být vyfotografováno a zveřejněno. Ve Francii, Itálii a Belgii ale nová pravidla už platí.

Takže honem na Ještěd! Souhlas architekta Hubáčka, který za vysílač oprávněně sklízel uznání po celém světě, už totiž nezíská nikdo. Skonal v roce 2011. Leda snad obrátit se na jeho dědice.

Dohledat dědice Matyáše z Arrasu, který byl prvním stavitelem svatovítské katedrály na Pražském hradě, bude asi složitější. Zemřel už v roce 1352. Podle právní úpravy platné v ČR jsou, pravda, jeho autorská práva už promlčená. Jenže jak je to v jeho rodné zemi?

Ono se pořádně neví, která to je. Karel IV., který mu tuto státní zakázku přidělil (bez výběrového řízení!), se s ním seznámil u papežského dvora v Avignonu. Jeho dřívější životopis vykazuje povážlivé mezery. I když ve většině států světa včetně EU a USA jsou práva autora díla chráněna 70 let po jeho smrti, někde to může být jinak.

Takže jestli se europoslanci shodnou, že zvýšení ochrany autorských práv je dobrý nápad, zapomeňte na panorama Hradčan jako symbol stověžaté matičky. Leda tak si ho nakreslit. Ale rychle, než zase v Bruselu někdo něco vymyslí.

Mimochodem – s tímto vynikajícím nápadem přišel francouzský europoslanec Jean-Marie Cavada, který jej přednesl jako pozměňovací návrh v Legislativním výboru Evropského parlamentu. Ten jej radostně schválil. To vše za předsednictví českého europoslance Pavla Svobody …