Mistr světa v načasování tiskové opravy

S tiskovými opravami máme své zkušenosti. Dobře víme, jak nerada média přiznávají své, často očividné a občas i záměrné, chyby. Někdy se dá dosáhnout opravy domluvou, jindy musí rozhodnout soud, stává se, že oprava přijde, když už ji člověk ani nečeká. Minulý týden však ukázal, že někdy může tisková oprava přinést novinám popularitu a list se vlastně omluví rád.

Dne 10. 3. 2014 vydal Michaela Smrčková

Rekordmanem v otálení s opravou se stal americký list The New York Times. Uveřejnil tiskovou opravu 161 rok poté, co se dopustil chyby. Redaktora už nikdo nemůže postihnout. Pokutu nemůže dostat ani sazeč, tenkrát se noviny sázely tak zvanou horkou sazbou, sazeči opisovali každý text ručně do sázecích strojů. Ani korektor či vedoucí směny NY Times, kteří měli vydání deníku 20. ledna 1853 na starosti, už pokutu nedostanou. Bohužel ale ani pan Solomon Northup si už pocit zadostiučinění neužije.

Případ je to známý. Ono lednové vydání roku 1853 přineslo příběh černého muže, který se narodil v severní části Spojených států jako svobodný muž, byl unesen, prodán do otroctví a dvanáct let dřel na plantážích amerického jihu. Ovšem v  článku bylo jméno onoho muže zkomoleno hned dvakrát – v titulku se jmenoval Northrup a v článku samotném Northrop.

Těžko říct, jestli si před 161 rokem v New Yorku někdo stěžoval v redakci listu. Jenže příběh pana Solomona byl zfilmován a film 12 let v řetězech letos získal hned tři Oscary. Poté se na twitteru objevilo pár příspěvků o zmíněné chybě a – světe div se – oprava přišla.

Redakce při vydání opravy konstatovala, že původní článek je považován za „dosud nejucelenější a nejpravdivější publikovaný příběh“. Z pohledu dnešního novináře to chápu a tehdejšímu autorovi jen závidím. Nikdo mu asi nestál za zády a nevyžadoval, aby text byl více sexy a co nejkratší, aby se tam vešlo co nejvíc fotografií… jen ve mně zahlodalo – mám tedy pochybovat o pravdivosti dnes zveřejňovaných příběhů?

A agentura Reuters se v této souvislosti vyjádřila, že NY Times jsou známy úzkostlivou snahou o přesnost, kvůli níž neváhají vydávat opravy. To mi ale s časovou prodlevou 161 rok moc zrovna nejde dohromady. Chápu, že nějakých 159 let si nikdo nemusel všimnout. Ale potom? Film se točil v roce 2012, dokončen byl vloni. Ovšem Oscara za nejlepší film dostal až letos.  Myslím, že NY Times vyzískaly ze své uleželé opravy, co se dalo. Stávají se mistrem světa v načasování tiskové opravy.