Přirážka pro politiky a legitimizace nedovzdělanosti

V hospodě Na Struze v pražských Strašnicích mají politici dražší útratu. Tedy pokud se prokáží poslaneckým, senátorským nebo jiným průkazem.

Dne 9. 1. 2014 vydal Petr Kotek

K běžným cenám by měli platit přirážku ve výši aktuální sazby DPH, tedy 21 %.

Nejmenovaná servírka, kterou cituje autor textu v deníku Metro, říká doslova: „Rozhodně nechceme nikoho diskriminovat. Pochybuji, že by se nám navíc chtěli politici legitimizovat, aby platili více.“

Pokud se skutečně jedná o doslovnou citaci, osvědčil autor zpravodajskou poctivost. Je možné, že opravdu věrně zaznamenal výrok včetně nesprávně užitého výrazu, který neznamená předložení průkazu, ale proces přerodu čehosi do té doby nelegitimního v legitimní.

Měl ale brát ohled na čtenáře, který nemusí tyto jazykové jemnosti vnímat, stejně jako je nemusí vnímat servírka. Dotyčná by se určitě neurazila, kdyby byl její výrok v rámci redakční úpravy uveden na pravou míru. V nejhorším případě mohl autor poznamenat, že ve skutečnosti myslela předložení průkazu a nic jiného.

Pokud ovšem sám novinář ten rozdíl vnímá. Pokud zrovna nechyběl ve škole, když se probíral.

U servírky opravdu nejsou jazykové dovednosti základním předpokladem pro úspěšný výkon profese. U novináře je ale většna lidí očekává. Už jen výměnou za to, že při přijímacím pohovoru nemusel předvést, jak dovede načepovat šnyt.