Facebook vítězí nad hackery, v Česku se jim zatím daří

Facebook v srpnu vyzval hackerské špičky, aby mu pomohly odhalit díry v systému a zasadily tak rozhodující úder do vlastních řad. Přišlo to prý na 40 000 dolarů, investice se ale zjevně minula účinkem. Hackeři na sociálních sítích – alespoň v Česku, kde má Facebook přes tři miliony uživatelů – řádí dál. A možná víc než kdekoli jinde na světě.

Dne 21. 9. 2011 vydal Petr Kotek

Jednou z jejich posledních obětí se stal ministr životního prostředí za ODS Tomáš Chalupa, respektive jeho facebookový profil. Ten - jak informovaly internetové Parlamentní listy.cz - vyzval během ministrova pobytu na Šumavě „lidi z ODS, aby kontinuálně přecházeli do strany TOP 09 a začali si tam budovat vlivové pozice“.

Uvěřit ministrovu zdůvodnění, že jeho profil někdo evidentně naboural, nebylo nijak těžké. Politické sebevraždy se pášou jinde než na sociálních sítích a bývají spíš bezděčné než rituální.

To když o pár dní dříve ohlásil hackerský útok majitel dalšího facebookového profilu Made in Czech Republic, vrcholný úředník Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Ladislav Bátora, působilo to, jako by mu hacker přímo spadl z nebe.

Není divu, když se díky němu zbavil odpovědnosti za výroky jako „Na panu knížeti se již začíná projevovat stařecká senilita“ pronesené na adresu ministra zahraničních věcí Karla Schwarzenberga. Zatímco od dřívějšího označení „chudáček starej“ se Bátora ještě nedistancoval (koneckonců mu vyneslo povýšení), teď mu nezpochybnitelná existence hackerů přišla velmi vhod.

Sociální sítě jsou nicméně jen technickým prostředkem, obsah sdělení vždy vytváří konkrétní člověk. Pokud tato sdělení vykazují určitou integritu, těžko skutečný zásah zvenčí někoho opravdu zmate. Stejně tak zůstane obtížně uvěřitelné, že by se kdosi namáhal nabourat něčí profil jen proto, aby jinými slovy sdělil totéž, co už zde zaznělo v autorizované podobě.

Kdoví, co všechno nám ještě hackeři v Česku předvedou. Anebo – kdo všechno se ještě bude v budoucnosti na hackery a slabiny v zabezpečení systémů sociálních sítí vymlouvat. V každém případě to už nyní nápadně připomíná chování provinilých řidičů a jejich osobu blízkou.

Proti osobám blízkým se ale už semkli do jednoho šiku poslanci, když přehlasovali nesouhlas senátorů. Třeba časem dojde i na hackery.